Wat je nog niet wist van het Griekse eiland Kreta

Zoeken
Aanbevolen
Bestemmingen

Een vakantie naar Kreta staat voor een heerlijke tijd op het grootste eiland van heel Griekenland. Dat je op Kreta beter geen kraanwater kunt drinken, met de euro kunt betalen en het wc papier niet in het toilet mag doorspoelen, dat zijn zaken die over het algemeen wel bekend zijn, maar wat weet je nog niet van Kreta? Wij nemen je in dit artikel mee en geven je informatie over Kreta wat je waarschijnlijk nog niet wist.

Het veelzijdige eiland Kreta is veel groter dan de meeste mensen denken. Het is maar liefst 250 km lang en zo’n 60 km breed en ligt op ongeveer 100km van het vaste land van Griekenland. Om van Oost Kreta naar West Kreta te reizen ben je al snel zo’n 6 uur onderweg met de auto. Veel mensen weten niet dat Kreta ook “dichtbij” de kust van Afrika ligt. Kreta ligt op slechts 300 km van Afrika. Kreta telt ongeveer 540.000 inwoners en trekt jaarlijks zo’n drie miljoen toeristen uit met name Nederland, Duitsland en Engeland. Populaire plaatsen zijn Rethymnon, Agios Nikolaos, Chersonissos, Malia en Chania.

Waar komt de naam Kreta vandaan?

De letterlijke betekenis van Kreta, op zijn Engels “Crete” en op zijn Grieks “Κρήτη, Kriti” is krijt. Deze naam is aan het eiland gegeven omdat de bodem van Kreta voor een groot deel uit krijt bestaat. Een goed voorbeeld waar dit uit blijkt zijn de beroemde krijtrotsen van Matala gelegen aan het gelijknamige populaire strand van Kreta. Het strand en de krijtrotsen van Matala liggen aan de baai van Messara, aan het eind van de jaren zestig werd “vissersdorpje” Matala een populaire verblijfplaats voor hippies, die een thuis vonden in de “holen” in de krijtrotsen van Matala, die zijn ontstaan in het neolithicum (de nieuwe steentijd).

Zon, zee, strand en sneeuw

Kreta heeft de mooiste stranden van Griekenland. Griekenland telt meer dan 400 stranden die zijn bekroond met een Blauwe Vlag, zo ook het in West Kreta gelegen strand Elafonissi. Dit strand heeft de blauwe vlag omdat het hoog scoort op belangrijke factoren, zoals mooi, schoon en veilig. Daarnaast heeft het ook nog iets speciaals. Elafonissi staat bekend om haar roze gekleurde zand.

Omdat Kreta een van de populairste strandvakantie bestemmingen is, wordt er vaak gedacht dat het op Kreta het hele jaar door goed weer is, maar niet is minder waar. Kreta is namelijk een echte zomerbestemming en de winterzon is ver te zoeken op het vijf na grootste eiland van de Middellandse zee. In de wintermaanden ligt er op Kreta zelfs sneeuw. Vooral in de hoge gebergtes, die er veel zijn op Kreta kan behoorlijk veel sneeuw vallen. Op Kreta kan er echter geen wintersport beoefend worden, er zijn op Kreta geen pistes waar je gebruik van kunt maken. Op het vasteland van Griekenland op maar liefst 17 verschillende locaties kun je wel skiën of snowboarden. De berg Parnassos (een ruig en onherbergzaam bergmassief in het zuiden van de landstreek Phocis, Centraal-Griekenland, dat tot een hoogte van 2457 meter reikt) is de populairste wintersportbestemming van Griekenland. Dus in plaats van je slippers in de zomer je ski’s of je snowboard meenemen naar Kreta gaat helaas niet op.

Kleine kapelletjes langs de weg

Op Kreta huur je al snel een auto, motor of scooter om het eiland te gaan verkennen, wat dan al snel opvalt zijn de kleine kapelletjes langs de vaak bochtige wegen. De kapelletjes heten Ikonostasie-Kapelletjes en zijn vaak ter nagedachtenis geplaatst door de familieleden van in het verkeer omgekomen mensen. Je ziet vaak kaarsjes, foto's en bloemen in de kapelletjes liggen, die worden regelmatig (maar sowieso 1 keer per jaar) onderhouden. Helaas gebeuren er vaak ongelukken op de wegen van Kreta. Die worden met name veroorzaakt door een combinatie van wild rijgedrag, i.c.m. alcoholgebruik. De kleine kapelletjes blijven er vaak jaren staan. Families houden een of meerder keren per jaar korte herdenkingsdiensten bij het kapelletje. Opvallend is dat als iemand een ongeluk heeft gehad, maar het heeft overleefd, dat als dank daarvoor er een ook een ‘ikonostasie’ neerzet, daar staat dan geen kruisje op. Ikoon betekent “heilig”, Stasia staat voor gedenkplaats.

Daily Dream Deal

© 2020 Vakantiescript | Wat je nog niet wist van het Griekse eiland Kreta | Met trots gemaakt door: Vakantie-script.nl